En velfortjent hvil

April 25th, 2017

Har du noen gang gått på tur med en «ultranordmann» – Type: håndlagd tollekniv, hele kolleksjonen til Ulvang og klippekort på bussen til Besseggen – vet du at vi aldri stopper for å hvile. Det er kun utsiktspauser som er lov, og hvis noen trekker opp termosen må vi jo vente til koppen er tom før vi går videre. Men turgåing tærer på kroppen det også, så restitusjon må ikke undervurderes. Du vil jo helst kunne gå litt lengre i morgen?

Allsang

En viktig del av restitusjonen for turgåere er å holde moralen oppe. De fleste overser den psykologiske innvirkningen typiske hytte-/rasteaktiviteter har og den rituelle fortiden til mange av disse. Tenk for eksempel på allsanger. Dette blir gjort verden rundt og kan spores tilbake til jeger-og-sanker-tida, og mange mener at selv apebrølene du hører i jungelen ved soloppgang og solnedgang har akkurat samme funksjon. Ved å synge sammen forsterker «stammen» samholdet, som gir økt velvære. Tenk på det neste gang du velger å være den gretne som ikke vil være med å synge klassikerne.

Vær deg selv

Det er også viktig å belønne deg selv for innsatsen du har gjort. Dersom du er alene på tur er det helt innafor å gjøre noe så usosialt som å strømme film eller lete etter gode spillemuligheter oppe på fjellet. I hverdagen blir disse type aktiviteter sett på som ikke altfor sunne, og ofte anklaget for å bidra til lavere energi generelt, men på en fjelltur er god hvile viktig. Så uansett om du lar hjernen stoppe opp ved å meditere, lese en bok eller spille bør du ikke føle at du sløser bort tida.

Gode fortellere er sjeldne

Fortellere er en helt egen type mennesker; naturlige midtpunkt på en fest eller på en skogstur. Men fortellerkunsten er ikke så medfødt som den ofte virker, og du kan trene deg opp til å bli en god forteller selv om selvtilliten mangler litt. Uansett om du er en medfødt forteller eller en som har lært det senere – dette er like tradisjonsrikt som allsang og kan spores like langt tilbake. Menneskeheten er bygd opp av fortellinger som forsterker hvem vi er, hva vi tror og hvordan vi lever. Og det er utrolig koselig å høre på en god forteller rundt bålet. Selv nifse historier.